

KİRA KONTRATI NEDEN ÖNEMLİ?
Kiracı ve kiraya veren için imzalanması çok önemli olan bu sözleşme sayesinde iki tarafın da hakları hukuki olarak güven altında toplanır. Bunun yanında kiracı ve mülk sahibi arasında olan tartışmalar ve anlaşmazlıkların da çözülmesi için kullanılabilir. Mahkemeler kira kontratını birincil derecede bağlayıcı bir sözleşme olarak görürler. Ancak kontratın Borçlar Kanunu’nda açıkça belirtilen konulara aykırı olamayacağını da not düşelim.
KİRA KONTRATI 2019 ÖRNEĞİ
Kira kontratını, konut kiralamak isteyenlerin ev sahipleri ile beraber ortak bir zeminde buluşarak yapmaları gerekir. Çünkü bu şekilde imzalamaları da uzun vadeli planlar için son derece önemli. İmza atmadan önce iki tarafın da konut kira sözleşmesini incelemesini tavsiye ediyoruz.
2019 kira sözleşmesi örneklerine BURADAN ulaşabilirsiniz.
KİRA KONTRATINDA NELER YER ALIR?
Kira kontratı 2019 isimli yazımızda kontratla ilgili tüm hususlara açıklık getiriyoruz. Kira kontratında nelerin yer alması gerektiği de bunlardan biri. Kira kontratları üç ana kısımdan oluşuyor; kiralama ile ilgili bilgiler, kiralanan mülkün demirbaşları, ve kira kontratı genel koşulları.
- Kiralama ile ilgili bilgiler: İlk bölümde kiralık mülkün cinsi, kiralanacak mülkün iletişim bilgisi ve adresi, kiralama sürecinin başlangıç ve bitiş tarihleri ve kira bedeli bulunur.
- Kiralanan mülkün demirbaşları: Farz edin ki kiracısınız ve bir evi kiraladınız. Bu evdeki demirbaşlar sizin sorumluluğunuzun altına girer. Aidat bilgileri, elektrik sayaçları, su sayaçları, kombi gibi demirbaşlar anlaşılan süre boyunca tamamen kiracının sorumluluğunda bulunur. Bunun yanında anahtarlar da buraya yazılır. Evin genel durumu, boyalı olup olmadığı, çıkarken nasıl teslim edilmesi gerektiği de bu bölümde yazılabilir.
- Kira kontratı genel koşulları: Bu iki maddenin dışındaki bütün bilgiler bu kısımda bulunmak zorundadır. Madde madde yazmak en önemli husustur. Planlanan tadilat, kiranın yatacağı banka hesabı, genel detaylar bu bölümde yer almak zorundadır.
Kira kontratı iki nüsha olarak doldurulur, her iki nüshayı da tarafların hepsi imzalamalıdır. Nüshaların biri kiracıda biri kiralayan kişi yani mülk sahibinde bulunur.
KİRA KONTRATI HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
-
- Sözleşmeyi okumadan hiçbir şeye imza atmayın. Sözleşmenin tamamını okuyun ve üzerinde anlaşamadığınız tarafları belirtin.
- Karşınızdaki kişinin mülkün gerçek sahibi olduğundan emin olun. Bu sayede dolandırılma ihtimalinizi bir hayli düşürecek. Ayrıca ileride yaşanabilecek sorunlarda muhatabınız mal sahibi olmalıdır. Mal sahibi kendi imzası bulunmayan bir sözleşmeden sorumlu olmayacaktır. Ancak mal sahibi değil de, vekaleti sözleşmeyi imzalayacaksa, vekaletname örneğini talep edin. Aynı durum kiracı için de geçerlidir. Mal sahibi kira sözleşmesini gerçekten kiralama işlemi yapan kişinin imzaladığından emin olmalıdır.
- Adres kısmı çok önemli. Sözleşmede geçen adresin, kiralanan mülkün resmi adresi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Ayrıca söz konusu adrese ait DASK belgesini kira sözleşmesi imzalarken talep edin. DASK olmadan su-elektrik-gaz gibi abonelikleri başlatamazsınız.
- Kira başlangıç ve bitiş dönemlerini kesin olarak belirleyin. Ancak taraflardan biri sözleşme bitiş dönemine kadar herhangi bir talepte bulunmazsa kira sözleşmesi otomatik olarak yenilenir, bunu unutmayın.
- Kira kontratında her iki tarafın da TC kimlik no’su bulunmalı. Aksi takdirde kontrat resmiyete dökülemez.
- Kiranın nasıl ödeneceğini, her türlü ödeme bilgisini ve ödeme yolunu mutlaka kontratta belirtin, EFT kullanılacaksa yazılı bir açıklama hazırlayın. 500 TL’den fazla kiraların banka transferiyle ödenmek zorunda olması gerektiğini unutmayın. Mal sahibi kirayı elden istese de kesinlikle banka transferiyle kirayı ödeyeceğinizi belirtin ve öyle ödeyin.
- Kefiller varsa imzalar kefiller de varken atılmalı.
- Depozito veriliş sebebi ve hangi durumlarda iade edileceği net ve sade bir dille sözleşmede belirtilmeli. Depozito özellikle kiracının çıkışı sırasında büyük bir probleme dönebiliyor. Mal sahibi türlü gerekçelerle depozitoyu iade etmek istemezken, kiracı da evde yaşattığı tahribata rağmen depozitonun tamamını iade almak ister. Bu nedenle depozitonun ne amaçla verildiği ve hangi durumlarda depozitodan kesinti yapılacağı net olarak belirtilmelidir.
- Depozitoyla ilgili bir diğer husus ise depozitonun bankaya yatırılması gerektiği. Birçok kişi bu hususu bilmiyor ancak depozito yasaya göre mal sahibine verilmiyor. Kiracı bankaya gidiyor, “kira depozitosu hesabı” açıyor ve ve depozito ücretini oraya yatırıyor. Bu ücret her iki tarafın da rızası olmadan çekilemiyor. Anlaşmazlık durumunda ise sözleşme büyük önem kazanıyor.
- Kiracı evi biraz dolaşıp kira sözleşmesini imzalamamalı. Kiracının sonrasında problem yaşamaması için evdeki tüm eksikleri, problemli alanları, varsa kırık camları, eşyalı ise eşyaların her birinin güncel durumunu sözleşmede belirtmesi gerekli.
Bir Yorum Yazın