
Köprü denilince akla gelen ilk ülke belki de Japonya. Hem mühendislik konusundaki gelişmişlikleri, hem de küçük adacıklardan oluşuyor olmaları Japonları köprü yapımı konusunda bir anlamda ustalaştırmış. Ancak bütün bu ustalığa rağmen dünyanın en uzun köprüsü Tayland’da bulunan Bang Na köprüsü. Daha çok diğer bir otoyolu andıran bu köprü tam 55 kilometre uzunluğunda. Ancak konu asma köprü olunca işler değişiyor. Asma köprüleri bu kadar uzun yapmak maalesef imkansız. Peki dünyanın en uzun asma köprüsü nerede ? İşte detaylarıyla dünyanın en uzun asma köprüsü…

Dünyanın en uzun asma köprüsü nerede ?
Japonlar dünyanın en uzun köprüsünü yapma unvanını Tayland’a bıraksa da dünyanın en uzun asma köprüsü unvanını korumayı başarmış.
Evet dünyanın en uzun asma köprüsü Japonya’daki Akashi Kaikyo köprüsü.
Köprü, Pasifik Okyanusu’nu Japonya Denizi’ne bağlayan 1.500 metrelik uluslararası bir nakliye kanalı olan Akashi Boğazı’na inşa edilmiş.
Dünyanın en uzun asma köprüsü unvanını taşıyan Akashi Kaikyo köprüsü tam 3.9 km uzunluğunda.
İnşaatına 1988 yılında başlanan köprünün yapımı tam 10 yıl sürdü ve köprü 5 Nisan 1998 tarihinde kullanıma açıldı.
Köprünün ilk tasarımında tıpkı Yavuz Sultan Selim köprüsünde olduğu gibi otomobil+tren yolu bulunuyordu. Ancak tren yolu daha sonra iptal edildi ve köprü bugün kullanılan haliyle onaylandı.
Deniz seviyesinden 280 metre yüksekten geçen köprü, 1991 metrelik uç açıklığı ile dünyanın en uzun uç açıklığa sahip köprüsü unvanına da sahip.
Köprünün her iki ayağından sonra da 960 metrelik bağlantı bölümü bulunuyor.
35 metre genişliğe sahip köprüde toplam 6 şeritli gidişli gelişli yol mevcut.
Yaklaşık 4,5 milyar dolara mal olan köprüden günde yaklaşık 23 bin araç geçiyor.

Depreme dayanıklı köprü: Akashi Kaikyo
Kobe şehrini Awaji adasına bağlayan köprü, sismik tasarım özellikleriyle geçmişte inşa edilmiş köprülerden çok farklı.
Japonya belki de dünyada en fazla depremin yaşandığı ülke. Hatırlarsanız 1995’te köprünün bir ayağının bulunduğu Kobe’de 6,9 büyüklüğünde bir deprem yaşanmış ve 6 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.
Köprü’nün inşaatı o yıllarda halen devam ediyordu. Ancak Japonlar deprem bölgesinde olduklarının bilinciyle köprüyü 8,5 şiddetindeki bir depremden bile etkilenmeyecek şekilde inşa ettiler.
Köprü sadece depreme değil, bölgedeki sert dalgalara ve rüzgara karşı da dayanıklı olarak düşünülmüş. Bu nedenle köprü, saatte 180 kilometre hıza sahip rüzgara bile dayanacak şekilde tasarlanmış.
Köprünün kuleleri denizin 60 metre altındaki kaya katmanına inşa edilmiş. Yani bir anlamda köprünün temeli için denizin altına 20 katlı bir bina yapılmış.
Köprü dayanıklığını ise çelik ve betondan alıyor. Dünyanın en uzun asma köprüsü olan Akashi Kaikyo’nun inşaatında yaklaşık 181 bin ton çelik ve 1.4 milyon metreküp beton kullanılmış.

Akashi Kaikyo Köprüsü’nün gece manzarası muhteşem
Geceleri köprünün muhteşem manzarası bir manzarası var. Bu nedenle köprünün yerel ismi Pearl Bridge, yani İnci Köprü…
Manzara için köprünün, ana kablolarına 1.084, ana kulelere 116, kirişlere 404 ve ankrajlara 132 olmak üzere toplam 1.737 ışık yerleştirilmiş.
Bu muhteşem manzara bizim çok da alışık olmadığımız bir durum değil. Ancak köprünün ilk ışıklandırıldığı yıllarda henüz dünyada çok örneği yokmuş. Hatta köprünün gece manzarası sayesinde köprü manzaralı evlerin fiyatları artmış.
Benzer bir durumda Osmangazi Köprüs’nü gören Kocaeli ve Yalova’daki yerlerde yaşanmıştı.
Akashi Kaikyo Fotoğraf Galerisi
Bu haber gibi bilgilendirici ve eğlenceli haberlere BURADAN ulaşabilirsiniz.
Bir Yorum Yazın