2021 yılında ev alınır mı? Ev fiyatları düşecek mi?

Ev fiyatları düşecek mi? 2021 yılında ev alınır mı? Ev almanın zamanı geldi mi? Konut fiyatları artacak mı? Ne zaman artacak? Bu sorular, konut almak isteyenlerin en sık sorduğu soru haline geldi. Biz de bu sorulara sizin için cevap aradık. İşte 2021 yılı konut sektörü beklentilerimiz…

Konut sektörünün mevcut durumu

Taraflı tarafsız ekonomiyle ilgilenen herkesin hem fikir olduğu bir konu varsa o da Ak Parti iktidarı ile sağlanan istikrar… Bu kesintisiz istikrar dönemi 2013’te yaşanan Gezi olaylarına kadar sürdü. O andan itibaren de aşağı yönlü hareket başladı. Bu hareket bazı sektörleri hemen etkilerken, bazı sektörlerin etkilenmesi yıllar aldı. Konut sektörü de krizin geç ama en fazla vurduğu sektörlerden biriydi.

Ekonomide yaşanan istikrarsızlığı iki temel nedeni vardı;

2013 yılından itibaren Türkiye’nin dış gündemi krizlerle doldu. Gazze saldırısı nedeniyle İsrail ile yaşanan gerilim, Suriye’de yaşanan ve büyük güçlerin de işin içine girmesiyle seyrini değiştiren savaş, ABD ile Obama döneminden beri gelen siyasi çekişme, AB’de iktidara geçen aşırı sağcılarla atışmalar Türk ekonomisini etkiledi.

Türkiye içeride de birçok sorun yaşadı. 2013’teki Gezi olaylarını, Ak Parti-FETÖ gerilimi, dershane tartışması, 17-25 Aralık operasyonları ve 2016’da yaşanan askeri darbe girişimi izledi. Böylesine bir ortamda Türkiye bir de yönetim sistemini değiştirdi. Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine geçiş yapıldı.

Bütün bu istikrarsız ve gergin ortamda ilerleyen ekonomi, Rahip Brunson olayıyla patladı. Döviz ve enflasyon AK Parti döneminin en hızlı yükselişini yaşadı.

Kriz, pandemi, faiz

2013-2018 arasında görülmeye başlanan ekonomik problemlerin en geç ulaştığı sektör konut sektörüydü. Bunun asıl nedeni ise hükümetin sektörü canlı tutmaya yönelik attığı hamlelerdi. Türkiye’de ekonomik veriler bozulmaya başlasa da sektör 2016 ve 2017 yıllarını rekor satışlarla kapattı. Hatta 2018’in ilk yarısında da konut satışları rekora yakın sayıya ulaşabildi.

Ancak 2018’in ikinci yarısında işler değişti. Döviz ve faizlerin hızla yükselmesi sektördeki büyük şirketleri zora soktu. Birçok büyük şirketin projeleri durdu. 2020 yılında pandemiyle birlikte sektör adeta çöküşe geçti. Hükümet faizleri tarihin en düşük seviyesine çekmek zorunda kaldı. Konutları satamadığı için yıllardır fiyatlara zam yapmayan firmalar ve müteahhitler, düşük faizle başlayan yoğun ilgiyi değerlendirdi ve fiyatları artırdı. 2020 yılında doların aşırı yükselmesi de konut sektörüne yaradı. Yükselen dolarını bozanlar düşen faizi de fırsat bilerek konuta yatırım yaptı. 2020 yılında tam 1.5 milyon konut satıldı. Bu rekordu. Ancak faizlerin düştüğü ayları çıkarırsak neredeyse konut satışlarında yüzde 50 düşüş olduğu anlaşılıyor. Bu da faiz düşmediği sürece konut sektöründe satışların neredeyse duracağı anlamına geliyor.

  Satılan Konut
Ocak 113.615
Şubat 118.753
Mart 108.670
Nisan 42.783
Mayıs 50.936
Haziran 190.012
Temmuz 229.357
Ağustos 170.408