
Hükümet tarafından başlatılan imar barışı uygulamasıyla, imar mevzuatına aykırı yapılara bir anlamda af getirildi. İmar barışına başvurup Yapı Kayıt Belgesi alan yapıların yıkım kararları ve para cezaları kaldırılıyor. Ayrıca imar barışı ile Yapı Kayıt Belgesi alınan bir yapı için de kat mülkiyeti tesis edilebiliyor. Peki, yapı kayıt belgesi ile kat mülkiyeti nasıl alınır?
Yapı kayıt belgesi ile kat mülkiyeti nasıl alınır?
Kat mülkiyetinin alınması için öncelikle Yapı Kayıt Belgesi alınması şart. Bu belgenin alınması için yatırılan tutar kadar, kat mülkiyeti ücreti ödenmesi gerekmekte. Alınan yapı kayıt belgeleri, binaların yeniden yapılması veya kentsel dönüşümle yenilenmesi durumuna kadar geçerli olacaktır. İmar barışı dahilinde alınabilecek Yapı Kayıt Belgesiyle yapıların kentsel dönüşümden faydalanmasına engel olunmayacak. Yapılar kentsel dönüşüme dahil edilirse dönüşüm kapsamlarından da yararlanılabilecek.
Kat mülkiyeti için gereken belgeler neler?
Yapı kayıt belgesi ile kat mülkiyeti almak için gereken belgeler şunlar;
- Yapı kayıt belgesi
- Mevcut yapının veya yapıların dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları, kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı ve yapı maliklerini de gösteren ve mimar tarafından yapılan ve ana gayrimenkulün yapı maliki veya bütün paydaşlarının imzaları alınarak imzalanan ve elektronik ortamda Tapu Müdürlüğüne ibraz edilen yapı projesi
- Belediyeden alınan imar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların kullanım olmadığını gösteren ilgili terk belgesi
- Bağımsız bölümlerin kullanılış amaç ve yapı özelliklerine göre hazırlanan yönetim planı (Yapı maliki, malikleri ya da kat mülkiyetleri malikleri tarafından imzalanmış olması gerekli)
- Mimari proje uyumunu gösteren özel harita mühendislik ya da Lisanslı Harita Kadastro Büroları (LİHKAB) tarafından verilmiş olan zemin etüd belgesi
Yapı Kayıt Belgesi bedeli ne kadar?
Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında tahsil ediliyor.
İmar affı başvurusu nereden yapılır?
İmar affı başvuruları e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. Bunun için e-devlet şifresi zorunlu. E-devlet şifresini alıp sisteme girenler Yapı kayıt belgesi başvuru formunu dolduruyor. Başvuru formu doldurulurken ilgili alanlara doğru bilgilerin girilmesi, sonradan bu belgenin iptal edilmemesi için önemli. Ardından belge il müdürlükleri tarafından hazırlanıyor.
Kübra Baloğlu / Evden Haberler
Bir Yorum Yazın