
Ev, arsa, dükkan ne bakıyorsanız zahmetli ve zor bir karar verme süreci mutlaka oluyor. Bu süreci halledip geleceğiniz için güzel bir yatırım olan gayrimenkulü buldunuz diyelim. Sonrasın da diğer önemli bir süreç başlıyor; tapu alım, satım işlemleri. Bir gayrimenkul almaya veya satmaya karar verdikten sonra tapu işlermleri sırasında eksik veya yanlış evrak işinizin uzamasına sebep olabilir. Bizde haberimizde tapu için gerekli belgeleri derledik.
Tapu için gerekli belgeler 2019
Gayrimenkulün tapusu ile birlikte bağlı olduğunuz belediyenin emlak bölümüne başvuru yapın. Başvuru sırasında yapmanız gereken tapu için gerekli maddeler şunlar;
- Çöp vergisi olup olmadığına mutlaka bakın ve geçmiş seneleri tekrar kontrol ettirin.
- Borç varmı diye kontrol edin eğer varsa bunu satıcıya bildirerek borcu kapatması isteyin. Bazen ipotekli olabilir yada ipotek kalktığı halde resmiyette kaldırılmadığı için satışta sıkıntı yaşanabilir. Daha önce ödenmiş vergi makbuzları istenerek borç miktarı net olarak belirlenebilir. Bunun üzerine taraflar arasında anlaşma yapılarak borç kapatılır.
- Emlak ve Çöp vergileri ödendikten sonra, gayrimenkulun satış beyan değeri bağlı olduğu belediyeden yazılı olarak talep edilir. Kesinlikle belirlenen rayiç bedelin aşağısına düşmemek sizin adınıza iyi olacaktır. Burada önemli olan kısım gayrimenkulün satış beyan değerinden düşük gösterilmesi ve satılması halinde cezai işlem uygulanır.
- Eğer kat mülkiyeti kurulmuş bir daire satacaksanız DASK deprem afetleri sigorta kurumu deprem sigortasının yapılması gerekir. Arsa hisseli olan dairelerde DASK sigortası istenmemek ile beraber mülk sahibi dilerse yaptırabilir. Bu gibi sigortalar bazen mülk sahipleri adına ötelenebiliyor ancak DASK gibi sigortalar malınızı korumak adına düzenlenmiş olup yapılması gereklidir.
Şatış işlemleri genellikle şahıs üzerinden yapılsa da, firma üzerinden de alım satım yapılmaktadır. Bu gibi durumlarda yani şahıs veya firma olunca evraklar değişiyor.
Şahıs için gerekli belgeler
- 1 adet renkli resim (son iki ay içinde çekilmiş ve yüzünüzü net gösteren)
- T.C kimlik belgesi (nüfus cüzdanı) aslı ve fotokopisi (T.C kimlik numarası olmalıdır)
- Tapu belgesinin aslı ve bir adet fotokopisi (aslı kayıp ise fotokopi yeterli olacaktır)
- İkâmetgah adresi ve telefon bilgisi (boş bir kâğıda yazılabilir, muhtardan olmak zorunda değil)
- Bir yılı doldurmamış deprem sigortası poliçesinin fotokopisi (D.A.S.K) (Doğal Afet Sigortası)
- Emlak vergi dairesinden alınmış temiz kağıdı
- Satıcı tapuya şahsen müracaat etmeyecek ise müracaat eden kişi için bir vekaletname gereklidir.
- Kooperatif ise borcu yoktur kağıdı
Alıcı için gerekli evraklar
- 2 adet resim (son iki ay içinde çekilmiş ve yüzünüzü net gösteren)
- T.C kimlik belgesi (nüfus cüzdanı) aslı ve fotokopisi (T.C kimlik numarası olmalıdır)
- İkametgâh adresi ve telefon bilgisi (boş bir kâğıda yazılabilir, muhtardan olmak zorunda değil)
Firma
- Türk Ticaret kanunu hükümlerine tabi şirketlerin ticaret sicil memurluğunca düzenlenmiş, taşınmaz mala ilişkin satışlarda yetkinin ve yetkililerin kimlik bilgilerinin açıkça yer aldığı yetki belgesi, ilgili sanayi ve ticaret odası müdürlüğünden tasdikli olarak alınır. (İşlem yapıldığı yıla ait olmalıdır.)
- Şirket vergi levhası aslı ve fotokopisi,
- Şirket yöneticisinin imza sirküleri
- Şirket adına satışta bulunacak vekil ise düzenleme şeklinde vekaletin aslı
- Söz konusu gayrimenkulün ilgili belediyeden alınmış ilgili harca tabi rayiç değer ve vergi borcu yoktur yazısı.
Tapu harcı hem alıcı hem satıcı arasında ortak pay edilir. Yani satış bedelinin % 2 si kadardır.
Örnek vermek gerekirse 200 bin TL fiyatında bir ev satın alındıysa hem alıcının hemde satıcının 4000 tl tapu harcı masrafı çıkacaktır.
Aldığınız yada satacağınız gayrimenkulün ileride cezai yükümlülükler ile başınızı ağrıtmaması için harçlarını, vergilerini tam bir şekilde hesaplamak sizin için en iyi yol olur.
Kübra Baloğlu / Evden Haberler
Bir Yorum Yazın