
Samsun’un Çarşamba ilçesinde bulunan Göğceli Cami’si 1206 yılında inşa edildi. Caminin en büyük özelliği ise çivi kullanılmadan 811 yıldır ayakta durması.
Hasbahçe Mahallesi, Göğceli Mezarlığı içinde yer alan cami, Anadolu’nun ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden birisi konumunda. Çivi kullanılmadan “kurtboğazı” geçme tekniği ile inşa edilen cami, Türkiye’de ayakta kalan en eski ahşap camilerden biri olarak gösteriliyor. Sekiz asırdır ayakta duran caminin zemininde deprem takozu kullanıldığı için depremlerde yıkılmadığı belirtiliyor. Kök boya kullanılan camideki motifler de ilk günkü canlılığını koruyor.
Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmiyor
Göğceli Cami imamı Ahmet Özköse, 811 yıllık camide hizmet etmekten gurur duyduğunu ifade ediyor. Bir rivayete göre caminin Selçuklu Sultanı Birinci Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapıldığını, Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Anadolu’nun kapılarının İslam’a açılmasıyla inşa edilen ilk camilerden biri olduğunu söyleyen Özköse, “Bir başka rivayet ise İslamlaşma sürecine bu bölgede direnen irili ufaklı beylikler vardı. Beyliklerin bu direnişini kırmak için donanmasıyla Karadeniz’e gelen bir Müslüman komutan tarafından caminin yaptırıldığı ifade ediliyor.” dedi.
Yıkılırsa kıble tarafına doğru yıkılacak
Bilim insanlarının 1990 yılında camiden aldıkları ahşap örnekler üzerinde inceleme yaptıklarını aktararak, “Caminin 8 asırlık bir eser olduğunu ortaya koymuş oldular. Bu cami 8 asırdır ayakta, inşallah bundan sonra da ayakta kalacak. Yıkılması durumunda ise kıble yönüne yıkılacağı söyleniyor.” diye konuştu. Caminin kapasitesinin 300 kişi olduğunu, beş vakit camide hizmet verdiğini anlatan Özkese, tarihi yapının çok sayıda kişi tarafından ziyaret edildiğini de sözlerine ekledi.
Vezirköprü den toki ye girmek istiyorum