
Söz konusu Antik Mısır’ın en önemli yapılarından biri olan Mısır Piramitleri olunca efsaneler birbirini izliyor. Devlere inanan da var, uzaylılardan şüphelenen de… Kimi binlerce yıl önce yaşayan bu ilkel insanların dehasına saygı duyuyor; kimi ise işin içerisinde hala bir şeyler arıyor. Peki insanlık tarihi boyunca herkesin saygısını kazanan ve çok sayıda efsaneye konu olan Mısır Piramitleri gerçekten nasıl inşa edildi?
Dünya tarihinde eşi olmayan bir mühendislik örneği
Hem hayatta kalmak hem de refaha ulaşabilmek adına Nil Nehri’ni yönetmek zorunda olan Mısır halkının mühendislik alanında çığır açması hiçte tesadüf değil. Sel sularını denetlemek, sulama çözümleri geliştirmek veya hendekler açmak gibi teknik tecrübeler ile piramitlerin yapımına ışık tutmuş gibi görünüyorlar. Piramitlerin dev duvarlarını inşa etmek için buldukları çözüm, duvarları bir moloz yuğununa gömmek ve Mısır Piramit’i inşası bitene tamamlanana kadar duvarlarla birlikte yükselmek olarak biliniyor.
Pusula yıldızlar
Tabii ki dümdüz bir duvarın göğe kadar yükselmesinden bahsedilmiyor. İşin içerisinde hayranlık uyandıran bir geometri ve matematik var. O dönemde pusula icat edilmediği için piramitlerin hizalanmasında başta Kutup Yıldızı olmak üzere yıldızların konumlarının belirleyici oluşu dikkat çekiyor.
Özellikle Gize’de bulunan dev piramitlerin 20 yıl sürede inşa edildiği ve bunlar için 10 bin insanın çalıştığı yönünde tahminler bulunuyor. Her gün inşaat işçileri tarafından 2 bin kilo etin tüketildiği bir inşaat alanı düşünün. Daha önce burada çalışanların köle olduklarına inanılıyordu. Ancak yakın tarihte bulunan işçi mezarları bu teoriyi çürüttü. Artık inşaatta çalışanların paralı işçi olduğu düşünülüyor.
Heredotun dilinden…
Ünlü tarihçi Heredot’un anlatımına göre, kaldıraç fikrini ilk geliştiren Arşimet değil, Mısırlı ustalardı… Eğik düzlemler, beşikler ve rampalar inşaatı kusursuz biçimde birleştirilip bitirildiğine dikkat çekiliyor. Heredot, sadece piramitlerin değil, inşaatlar ile nehir arasına ypaılacak geniş yolun da tam bir sanat eseri olduğuna dikkat çekiyor.
Piramitlerin yapım aşamasında hükümdarları motive eden en önemli unsur ise rekabet oldu. Her firavun daha da büyük piramide sahip olmak istedi. Bu da sınırsız sayıda kaynağı tek bir iş için seferber etmeye elbette yetiyor.
Ve disiplin…
İnsanoğlunun gücü ve zekası Antik Mısır’ın iyi kalitede taşlarıyla birleşti ve ortaya böyle ölümsüz bir eser çıktı. Ancak işin bir diğer sırrı da kesinlikle disiplin. Birçok kitabede çalışmaların kazasız şekilde ve zamanında bitirilmesiyle övüldüğü bildiriliyor.
Burak ERK / Evden Haberler
Bir Yorum Yazın