Konut sektörünü gelecekte ne bekliyor? Bazı firmalar iflas mı edecek?




Konut sektörü temsilcileri son zamanlarda yaptıkları açıklamalarda sektörün geleceğine yönelik endişelerini dile getirdiler. Ağaoğlu kol kesmek lazım derken, bazı temsilciler müteahhit sayısının fazlalığından yakındı. Bütün şikayet ve serzenişlere rağmense sektör büyümeyi sürdürdü. Peki yakın gelecekte konut sektörünü neler bekliyor? Sektörün en önemli problemi ne? Bazı firmaların iflas edebileceği söylentileri ne kadar doğru? Sektör ne yapmalı? İşte bize göre bütün bu soruların cevapları!

Konut sektörünü gelecekte ne bekliyor?

Konut sektörünün geleceği, eğer müdahale olmazsa zorda.

Bunun nedeni ise durgunluk. Piyasada Ağaoğlu’nun da söylediği gibi bir durgunluk var. Evet belki bir iki proje kolay biçimde satılıyor olabilir, ancak bu da geleceği kurtarmaya yetmez. Önce durgunluğun sebepleri üzerinde durmak lazım.

Durgunluğun birinci sebebi, konut fiyatlarının yatırım yapılabilir seviyede olmaması.

Yatırımın birincil amacı nedir? Elbette kardır. Bir şeye yatırım yapmak için yüksek getiri getireceğine güvenirsiniz. Ancak konut fiyatları son 2 senedir reel anlamda geriliyor. Dolar, altın ve mevduatın oldukça gerisinde kalıyor. Bu da yatırımcı açısından çok büyük bir handikap.

Durgunluğun ikinci nedeni ise yine yatırımcıyı teşvik eden kiralar. Kira fiyatlarındaki artış konut fiyatlarının da gerisinde kaldı. Amortisman süresi giderek uzuyor. Yatırımcı için “kiraya verme” seçeneği de cazibesini kaybediyor.

Durgunluğun üçüncü sebebi ise konut kredisi faizlerindeki yüksek oran. Bir zamanlar 0,6 puana kadar düşen faizler şu an 1.10 civarında. Bu da 500 bin TL’lik bir daire alan kişinin, 10 yıllık toplam ödemesinde yaklaşık 230 bin fazla ödemesi anlamına geliyor. Kim bu kadar kolay para kazanıyor ki?

Konut sektörünün en büyük problemi ne?

Sektör satış üzerine kurulu. Elbette en büyük sorun da bu. Konutların satılamaması. Bunun nedeni ise fazla üretim ve yüksek fiyat. Bir anlamda sektörün en büyük problemi, yine kendisi.

Sektör denilince bizim aklımıza “Markalı konut üreticileri” gelse de, inşaat sektöründe bu üreticilerin payı yüzde 10 civarında. Son dönemde mahalle arası müteahhitlerin bile yaptıkları tek katlı binalara bir isim katarak markalaşması sayesinde bu oran biraz daha artmış olabilir. Ancak hala üretimi yapan büyük bir kesim, şirketleşememiş, kurumsallaşamamış müteahhitlerden oluşuyor.

Konut stoğundaki artışın nedeni, bu müteahhit grup. Çünkü bu grup “yüksek kar marjı” olduğunu gördüğü ve açıkçası çok büyük bir vizyon da gerektirmediğini düşündüğü bu işe girmemek için hiç bir neden görmemiş. Türkiye’nin müteahhitlik geçmişi de düşünülürse bu gayet normal.

Devlet kentsel dönüşüm adı altında bu müteahhitlere destek vermiş, KDV almamış, diğer işlerindeki KDV oranını düşürmüş, teşvikler havada uçuşmuş. Sonuç? Sonuçta 7 bin müteahhitin olması gereken bir ülkede 70 bin müteahhit olmuş. Bu da kontrolsüz stok artışı ve üretimi beraberinde getirmiş.

Konut sektörü nasıl kurtulur?

Sektörün geleceği için, üreticilerin yapması gereken ve devletin yapması gerekenler var.Önce sektör üzerine düşenleri yapmalı. Bunlar ise şöyle sıralanabilir;

1- Sektör karını düşürmeli

Kaba bir hesapla net 100 metrekarelik bir dairenin maliyeti 100 bin TL civarında. Arsa payını da düşünüce merkeze yakın yerlerde maliyetin 200 bin TL’ye çıktığını söylememiz mümkün. Bir de sosyal donatılar vs eklenince bu maliyet 250 bin TL’ye bulabiliyor. Bahsettiğimiz yerlerde net 100 metrekarelik bir daire ortalama 1 milyon TL’ye satılıyor. Bu yüksek kar oranı elinde biraz parası olanlar için sektörü cazip kılıyor.

Sektör bu yüksek kar oranını düşürmeli. Böylesi yüksek rakamların döndüğü bir yerde bu kadar yüksek kar elbette çok sayıda oyuncuyu sahaya çekecektir. Bu da sektörü bitirecektir.

2- Maliyet kalemleri düşürülmeli

Bugün 100-150 konutluk projeler bile TV’lerde bangır bangır reklam yapıyor. Unutmayalım ki bir işin reklamını önce işin kendisi yapar. Siz fiyat/fayda açısından iyi bir iş yaparsanız TV’de olsanız da olmasanız da büyürsünüz. Üstelik bir çok projenin artık internet aracılığı ile incelendiğini, hatta satıldığını unutmayalım. Ayrıca İnternet TV’ye kıyasla çok daha ucuz bir yöntem ve TV gibi anlık değil, sürekli ve kaybolmayan bilgilere sahip.

3- Alt gelir grubuna yönelik konutlara da yatırım yapılmalı

Bizim milletimizde lüks düşkünlüğü oldukça fazla. Ancak ismi bende saklı kalsın bir sohbetimizde büyük bir üniversitemizin inşaat mühendisliği dekanı, “Türkiye’de lüks malzemeyi işleyecek işçi yok” diyordu. Aynen katılıyorum.

Bütün konutlar lüks olmak zorunda değil. Ancak herkes depreme karşı dayanıklı konutlarda oturmalı.

Lüks olmadığı halde son derece şık bir çok inşaat malzemesi ürünü de var.

Gerekirse bunlar kullanılmalı ve alt gelir grubunun da alabileceği fiyatlara konut üretilmeli.

Böylece sektör, şimdiye kadar hiç hitap etmediği bir kitleye yönelmiş, kendisine yeni bir saha açmış olacaktır.

4- Yazlık üretimi artmalı

Şimdilerde Bodrum gibi gözde yerlerde böyle bir trend zaten başladı. Bu trend sürmeli. Çünkü Türkiye zenginleştikçe yazlık ihtiyacı da artacak. Bir evi olan kişiler, ikinci ev için yazlık yerleri tercih etmeye başlayacak.

Daha tatil kültürünün yeni yeni yerleştiği ülkemizde gelecekte böyle bir ihtiyaç doğacağı kesin. Sektörün bu alana doğru da kayması kendisine henüz stok oluşmamış bir alan sağlayacaktır.

5- Şirketler kendi finans yöntemlerini geliştirmeli

Bankalar faizleri düşürmeyecek. Çünkü sektör ne kadar büyürse bankalardan kredi talebi de o oranda artıyor. Talep artınca da bankalar faizleri yükseltebiliyor.

Peki inşaat şirketleri ne yapıyor? Bankalara destek ödemeleri yapıp faizleri düşükmüş gibi göstererek, alıcıları bankalara yönlendiriyor.

Böylesine büyük rakamların döndüğü bir sektörde, pazar ağzıyla, sürekli indirim, düşük faiz haberleriyle insanların aklını çelmeye çalışmak ne kadar doğru?

Hiç bir banka, hangi firmayla anlaşmış olursa olsun, yüzde 0,45 faiz oranıyla kredi vermez. Aradaki farkı inşaat şirketi ödüyor demektir. İnşaat şirketleri bu tarz ayak oyunları yerine samimi indirimler yapsın, banka yerine kendi finans yöntemlerini kursun. Zaten o zaman faizler kendiliğinden düşecektir. Bu da satışlara yansıyacaktır.

Peki hükümet ne yapmalı?

1- Yabancıya konut satış cazip hale getirilmeli

Biliyorsunuz biz cari açık veren bir ülkeyiz. İnşaat sektörümüzle övünsek de sektör de bu cari açığın nedenlerinden biri. Çünkü inşaat malzemelerinin yüzde 15-20’si yurt dışından geliyor. Buna karşılık yabancılara ürettiğimiz konutların yalnızca yüzde 1-2’sini satabiliyoruz. Bu oranın acilen artması lazım.

Bu olaya milliyetçi bir bakış açısıyla değil, ülkenin çıkarları bakımından bakmamız lazım.

Bugün konut alan bir yabancı sadece konut almış olmuyor, geliyor senenin bir bölümünde belki de tamamında burada yaşıyor, burada yeyip içiyor, mobilyasını buradan alıyor ve bir kriz anında da borsadaki yabancı gibi 5 saniyede çıkış yapamıyor.

O yüzden darbe sürecinde sermaye Türkiye’den hızla çıkarken, Türkiye’de konutu olan her 20 yabancıdan yalnızca biri ülkeden çıkmıştı.

Buna karşılık ülkeden konut alan yabancı sayısı daha fazla olmuştu.

Türkiye’nin kurtuluşu burada.

Hangi ülkede çok sayıda yabancı varmış da, o ülke fakirleşmiş? Var mı böyle bir ülke? ABD, Avustralya göçmenlerin ülkesi. İngiltere’de 10 milyonlarca yabancı var, keza Almanya’da öyle. Hollanda dünyanın en kozmopolit ülkelerinden biri.

Sorun yabancıların buradan ev-gayrimenkul alması değil. Sorun alan yabancıların sisteme entegresinde. Bunu iyi yaparsak 10 milyon yabancıya konut satsanız da ülkede sorun çıkmaz, ülke büyür.

Halen yürürlükte olan 1 milyon dolarlık ev alana vatandaşlık, göstermelik bir düzenleme ve hemen hemen hiç etkisi de görülmüş değil. Bu rakam acilen 100-150 bin dolar seviyesine çekilmeli.

2- İlk konutunu alandan vergi alınmamalı

Bankaların aldığı “dosya masrafı”, haksız kazanç olduğu iddiasıyla mahkeme kararları ile geri alınıyor. Mahkemeler bunun için bankalara şu soruyu soruyor; “ne masraf yaptın da bu ücreti istiyorsun, göster!”. Halbuki bankalardan çok daha büyük meblaları, harç adı altında devlet alıyor. Tapu masrafları, KDV, vergi derken 500 bin TL’lik bir evin 100 bin TL’si devlete gidiyor.

İlk konutınu alandan alınan ekstra vergiler ortadan kalkmalı.

Konut yani barınma ihtiyacı en temel ihtiyaçlardan biridir.

İnsanlar ilk defa konut alırken, barınma amacıyla alıyor.

Zaten krediyle, faizle, sağdan soldan topladıkları peşinatlarla konut almaya çalışanlardan bir de devletin yüklü miktarda vergi-harç talep etmesi kabul edilecek bir olay değil.

Acilen bu rakamlar kalıcı olarak indirilmeli.

3- Arsa maliyeti düşürülmeli

İnşaat sektörünün en büyük maliyetlerinden biri arsa fiyatları. Devlet arsa fiyatlarının aşırı değerlenmesini engellemek amacıyla, kendisine ait atıl arazileri markalı üreticiler için kullanıma açmalı.

4- Müteahhitlik kavramı sınırlandırılmalı

Sektörün en büyük sorunlarından biri olan, sınırsız müteahhit kavramı sınırlandırılmalı. Biraz cesareti olan herkes müteahhit olmamalı. Müteahhitlere, başladığı projenin bitimine yetecek kadar tutarı, bankada bloke halde tutma zorunluluğu getirilmeli. Böylece neredeyse sermayesi olmayan, “Binaya başlarım, 2 daireyi satınca gerisini oradan gelecek parayla tamamlarım” zihniyetine, müteahhitlik yolu kapatılmalı. Ayrıca binaların yarım kalma olasılığı da bu şekilde ortadan kalkacak, müteahhitlik kurumuna güven artacaktır. Sektörde hızlı ve kontrolsüz değil, kontrollü büyümeye izin verilmiş olacaktır.

Kurtuluş sektörün elinde

Sonuca gelince. Sektörün bir dar boğazda olduğu aşikar. Ancak bu darboğazdan çıkış da büyük ölçüde sektörün elinde. Hükümet de gerektiğinde istenilen desteği verecektir. Önce gerçek sektör temsilcileri bir araya gelip, ortak adımları ve stratejileri belirlemelidir. Yoksa Ağaoğlu’nun bahsettiği gibi iflasların yaşanması kaçınılmaz gibi duruyor.

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbetbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88
xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbetbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88




Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bir Yorum Yazın