
Kirayı elden vermenin cezası var mı? Varsa ne kadar? Kimler kirayı banka aracılığı ile vermek zorunda dğeil? işte kiracı ve ev sahiplerinin bilmesi gerekenler….
Kirayı elden vermenin cezası var mı?
Maliye Bakanlığı kira ödemelerindeki vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren işyeri ve konut kiralarının banka ve PTT üzerinden ödenmesi zorunluluğu getirdi. Bakanlık aksi durumda da cezai yaptırım uyguluyor. Yani kirayı elden vermenin cezası var.
Kirayı elden vermenin cezası 2018 yılında ne kadar?
Eğer kira bedeliniz 500 TL’nin üzerinde ise ve kirayı banka ya da PTT üzerinden değil de elden ödüyorsanız bu durumun tespiti halinde cezai işlem uygulanıyor.
Kirayı elden vermenin cezası 2018 yılı için her bir kiranın yüzde 5’i tutarında oluyor. Ancak kiralanan mülkün kullanım amacına göre de alt limit bulunuyor. Aylık kiranın yüzde 5′, bu limitin altında kaldığı taktirde, alt limit cezası uygulanıyor.
Kirayı elden vermenin alt limit cezası her bir ay için şöyle;
1- Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek sahipleri için en az 1.600 TL
2- İkinci sınıf tüccarlar ve defter tutan çiftçiler için en az 800 TL
3- Konutlarda en az 400 TL
Buna göre oturduğu ev için ayda 1.000 TL kira ödeyen bir kişi 2 yıldır kirayı elden veriyor olsun. Normalde bu kişiye her bir ay için yüzde 5 oranında ceza kesilmesi gerekiyor. Yani banka aracılığı ile ödenmeyen her bir ay için 50 TL ceza veriliyor. Ancak konutlarda her bir işlem için alt limit 400 TL olduğundan, banka aracılığı ile ödenmeyen her bir kira için ödenmesi gereken ceza da minimum 400 TL oluyor. Bu durumda 2 sene için verilebilecek ceza 24 ay*400 TL= 9.600 TL’yi buluyor.
Ayda 50 bin TL kira veren bir işyeri sahibinin, 3 yıldır kirayı elden verdiğini düşünelim. Bu durumda bu kişiye, elden ödediği her ay için aylık kirasının yüzde 5’i oranında ceza kesilecek. Aylık kirasının yüzde 5’i 2.500 TL yapıyor. Alt limitin üzerinde olduğu için kesilecek ceza her bir ay için 2.500 TL olacak. 3 yıl kira verilmediği için; 36 ay*2.500 TL= 90 bin TL ceza kesilebiliyor.
Sadece cezayla da kalınmıyor. Kiranın az gösterilmesi veya hiç gösterilmemesi nedeniyle tahsil edilememiş vergiler de kişilerden alınıyor.
Kirayı elden vermenin cezasını kim ödüyor?
Kiraya verilen konut ise ve kira geliri banka ya da PTT aracılığıyla yatırılmıyorsa, cezayı konut sahipleri ödeyecek. İşyeri kirasının banka aracılığı ile ödenmemesi halinde ise cezayı hem mal sahipleri hem de kiracılar ödemek zorunda kalıyor. Yani işyerlerinde kirayı elden ödeyen işyeri sahibi ile, kirayı elden alan mal sahibine ayrı ayrı ceza kesilebiliyor.
Kirayı elden ödememenin limiti nedir?
Konutlarda kirayı elden ödemenin limiti 2018 yılı için 500 TL. Yani eğer ödediğiniz aylık kira 500 TL’yi geçmiyorsa banka ya da PTT’den ödemenize gerek yok. Aylık kira bedeliniz 500 TL’nin üzerinde ise, limiti geçtiğiniz için kirayı banka ya da PTT aracılığı ile yatırmanız gerekiyor. Ancak işyerlerinde limit bulunmuyor. Yani işyeri kiralarının tutarına bakılmaksızın banka veya PTT aracılığı ile ödenmesi gerekiyor.
Bunun yanı sıra verilmemiş olan vergi borçları da kişilerden tahsil ediliyor.
Kiracı ev sahibini şikayet edebiliyor
Ev sahibinin kirayı elden istemesi durumunda, kiracı yasal olmayan bu durumu 444 0 189 Alo Maliye ekiplerine ihbar edebiliyor. Şikayetlerinin doğruluğu araştırıldıktan sonra mükelleflerin adreslerinde gerekli denetimler gerçekleştiriliyor. Akabinde kira gelirini beyan etmeyen yani vergi kaçıran ev sahibine ceza kesilir.
Bir Yorum Yazın